LT

SUŠVELNINTI KLIMATO KAITOS POVEIKĮ

IMTIS SKUBIŲ KOVOS SU KLIMATO KAITA IR JOS PADARINIAIS VEIKSMŲ

Klimato kaita dabar veikia kiekvieną šalį kiekviename žemyne. Tai kenkia vietinėms ekonomikoms, daro didelę neigiamą įtaką gyvybei, tai kainuoja ir daug bendruomenėms, šalims jau dabar ir kainuos dar daugiau rytoj. Keičiasi orai, didėja jūros lygis, vis daugiau ekstremalių oro sąlygų, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis dabar yra aukščiausio lygio mūsų istorijoje. Nesiimant veiksmų, pasaulio vidutinė temperatūra greičiausiai peržengs 3 laipsnius. Labiausiai kenčia skurdžiausių ir labiausiai pažeidžiamų valstybių žmonės.

Pokyčių tempas spartėja, nes vis daugiau žmonių pereina prie atsinaujinančios energijos šaltinių ir imasi įvairių priemonių, kurios sumažins išmetamųjų teršalų kiekį. Tačiau klimato kaita yra pasaulinis iššūkis, kuris nesilaiko nacionalinių sienų. Tai klausimas, kuriam reikia sprendimų, kuriuos reikia koordinuoti tarptautiniu lygmeniu, kad besivystančios šalys galėtų pereiti prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ekonomikos.

Siekdamos sustiprinti pasaulinį atsaką į klimato kaitos grėsmę, šalys priėmė Paryžiaus susitarimą Paryžiuje vykusiame COP21 susitikime, kuris įsigaliojo 2016 m. lapkričio mėn. Nuo 2018 m. balandžio mėn. 175 šalys ratifikavo Paryžiaus susitarimą, o 10 besivystančių šalių pateikė savo nacionalinius prisitaikymo prie klimato kaitos planus.

Uždaviniai:

13.1 Stiprinti atsparumą ir prisitaikymo gebėjimus, susijusius su klimato kaita ir stichinėmis nelaimėmis visose šalyse

13.2 Integruoti klimato kaitos priemones į nacionalinę politiką, strategijas ir planavimą

13.3 Gerinti švietimą, informuotumo didinimą ir žmogiškuosius bei institucinius gebėjimus dėl klimato kaitos švelninimo, prisitaikymo prie jos ir poveikio mažinimo

13.A Įgyvendinti išsivysčiusių šalių Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos šalių įsipareigojimą iki 2020 m.

13.B Skatinti veiksmingo klimato kaitos planavimo ir valdymo gebėjimus mažiausiai išsivysčiusiose šalyse ir mažose salų besivystančiose valstybėse, dėmesį skiriant moterims, jaunimui ir vietos bei socialiai atskirtoms bendruomenėms

SUMAŽINTI SKURDĄ
SUMAŽINTI BADĄ