LT

TAIKA IR TEISINGUMAS, STIPRIOS INSTITUCIJOS

SKATINTI TAIKIAS VISUOMENES DARNIAM VYSTYMUISI, UŽTIKRINTI PRIEIGĄ PRIE TEISINGUMO VISIEMS IR SUKURTI EFEKTYVIAS, ATSKAITINGAS VISŲ LYGIŲ INSTITUCIJAS

Tarptautinė žmogžudysčių, smurto prieš vaikus, prekybos žmonėmis ir seksualinio smurto grėsmės yra svarbios paminėti siekiant skatinti taikią ir įtraukią visuomenę darniam vystymuisi. Jos sudaro sąlygas visiems užtikrinti galimybę kreiptis į teismą ir kurti veiksmingas, atskaitingas institucijas visais lygmenimis.

Nors per pastarąjį dešimtmetį žmogžudysčių ir prekybos žmonėmis atvejai padarė didelę pažangą, Lotynų Amerikoje, Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir aplink Aziją vis dar yra tūkstančiai žmonių, kuriems gresia tam tikri pavojai. Vaikų teisių pažeidimai dėl agresijos ir seksualinės prievartos vis dar plinta daugelyje pasaulio šalių, ypač dėl to, kad nepakankamas ataskaitų teikimas ir duomenų trūkumas pablogina problemą.

Norint išspręsti šiuos iššūkius ir kurti taikią, įtraukią visuomenę, reikia nustatyti veiksmingesnius ir skaidresnius reglamentus ir išsamius, realistiškus valstybės biudžetus. Vienas pirmųjų žingsnių siekiant apsaugoti individualias teises yra pasaulinio gimimo registravimo įgyvendinimas ir nepriklausomų nacionalinių žmogaus teisių institucijų kūrimas visame pasaulyje.

Uždaviniai:

16.1 Visur smarkiai sumažinti visų formų smurtą ir su juo susijusius mirties atvejus

16.2 Baigti piktnaudžiavimą, išnaudojimą, prekybą žmonėmis ir visų formų smurtą ir kankinimus prieš vaikus

16.3 Skatinti teisinę valstybę nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu ir užtikrinti vienodas galimybes kreiptis į teismą visiems

16.4 Iki 2030 m. gerokai sumažinti neteisėtus finansinius ir ginklų srautus, stiprinti pavogto turto išieškojimą ir grąžinimą bei kovoti su visomis organizuoto nusikalstamumo formomis

16.5 Iš esmės sumažinti korupciją ir kyšininkavimą visomis jų formomis

16.6. Sukurti veiksmingas, atskaitingas ir skaidrias institucijas visais lygmenimis

16.7 Užtikrinti reagavimą, įtraukimą, dalyvavimą ir atstovavimą visuose lygmenyse

16.8 Plėsti ir stiprinti besivystančių šalių dalyvavimą pasaulinio valdymo institucijose

16.9 Iki 2030 m. visiems suteikti teisinę tapatybę, įskaitant gimimo registraciją

16.10 Užtikrinti visuomenės galimybes susipažinti su informacija ir ginti pagrindines laisves pagal nacionalinius teisės aktus ir tarptautinius susitarimus

16.A stiprinti atitinkamas nacionalines institucijas, įskaitant tarptautinį bendradarbiavimą, siekiant stiprinti gebėjimus visais lygmenimis, ypač besivystančiose šalyse, siekiant užkirsti kelią smurtui ir kovoti su terorizmu ir nusikalstamumu