2013 m. gegužės 07 d.

Akcija DAROM 2013 - urėdijos kviečia valyti miškus

Prie aplinkos gražinimo dienos DAROM bendroves ir organizacijas šiemet kviečia jungtis ir Nacionalinis atsakingo verslo įmonių tinklas (NAVĮT). Tinklas, vienijantis 87 įmones, prisijungusias prie Jungtinių Tautų „Pasaulinio susitarimo“ bei keliolika Lietuvos mikroįmonių, pasirinkusių atsakingo verslo kelią, atkreipia dėmesį, kad atsakingas elgesys turėtų tapti įpročiu kiekvieną metų dieną.

„Dauguma tinklo įmonių kasmet dalyvauja DAROM akcijoje pavieniui. Tačiau miškų ir už miestų ribų esančių objektų tvarkymas – šių metų akcijos iššūkis, kuriam ypač reikalinga organizuota įmonių pagalba. Todėl susivienijusių atsakingo verslo įmonių tinklo vardu kviečiu organizacijas nelikti abejingomis, organizuotis ir aktyviai dalyvauti akcijoje, – sako NAVĮT pirmininkaujančios AB LESTO generalinis direktorius Arvydas Tarasevičius. – Žinoma, įmonių atsakomybė kuriama ne vienkartinėmis akcijomis, o nuolatine veikla. Tačiau tokių akcijų privalumas – bendruomeniškumo jausmas ir pasididžiavimas, kad bendromis pastangomis dalelė mūsų šalies gamtos tapo gražesnė. Tai didžiulis indėlis į visuomenės pilietiškumo skatinimą, kuris ugdo atsakingą ir aplinka besirūpinantį žmogų.“

Judėjimo DAROM projekto vadovas Karolis Sargūnas atkreipia dėmesį, kad šiemet prie akcijos prisijungė Generalinė miškų urėdija ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT): „Džiaugėmės,  kad kasmet didėjo prie akcijos prisijungiančių žmonių skaičius, tačiau mažėjo surenkamų atliekų kiekis, tuo tarpu užmiestyje situacija negerėjo. Todėl šiemet verslo pagalba akcijai ypač būtina, nes reikalinga susiorganizuoti nuvykimą  į vietas užmiestyje ir pasirūpinti tvarkymosi priemonėmis – maišais, pirštinėmis ir kt.“, – teigia jis.

Pasak K. Sargūno, urėdijos ir VSTT akcijos tinklalapio žemėlapyje užregistravo kelis šimtus nelegalių miškuose supiltų sąvartynų ir kitų probleminių vietų. Jei įmonės pageidauja tvarkytis vietovėje, kuri dar nėra užregistruota, reikėtų  susisiekti su tą vietovę prižiūrinčios organizacijos atstovais – Generalinė miškų urėdija ar VSTT. Visi kontaktai pateikiami akcijos svetainėje www.mesdarom.lt. Organizatoriai pasirūpino, kad po talkos atitinkamos tarnybos išvežtų šiukšles, o DAROM organizatoriai geriausiai pasirodžiusiam kolektyvui planuoja įteikti ypatingą motyvacinę dovaną.

NAVĮT atkreipia dėmesį, kad atsakingas verslas ištisus metus turi būti pavyzdys visuomenei, kuri noriai prisijungia prie akcijos, tačiau to entuziazmo dar pristinga kitomis metų dienomis. „Nebūtina kalnus versti dideliems rezultatams pasiekti – pakeitę mažus kasdienius įpročius, galime padaryti itin didelį poveikį mūsų aplinkai. Būtent įmonės gali būti tuo varikliu, kuris darbo aplinkoje inicijuotų mažus įpročių pokyčius, vėliau nukeliausiančius ir į šeimas, ir kitas įmones – sako NAVĮT pirmininkaujančios įmonės vadovas.

Tinklas siekia atkreipti visuomenės dėmesį į verslo ir organizacijų vaidmenį inicijuojant ir skatinant ekologinį mąstymą, pokyčius visuomenės narių įpročiuose, elgsenoje, didinant socialinį aktyvumą ir asmeninę atsakomybę už savo aplinką. Tinklas yra atviras naujiems nariams, kuriems artimos darnaus vystymosi idėjos ir „Pasaulinio susitarimo“ principai, ir mielai dalijasi savo pasiekimais bei praktika. Lietuvos įmonės „Pasaulinio susitarimo“ tinkle.

Apie „Pasaulinį susitarimą“. Jungtinių Tautų „Pasaulinis susitarimas“ (angl. UN Global Compact) – tai šiuo metu didžiausia pasaulinė įmonių socialinės atsakomybės iniciatyva,  kuri suvienijo veikti kartu verslo įmones bei organizacijas ir pilietinę visuomenę, remiantis 10 universalių principų žmogaus teisių, darbuotojų teisių, aplinkos apsaugos ir kovos su korupcija srityse. Jungtinių Tautų vystymo programa pristatė „Pasaulinį susitarimą“ Lietuvoje 2005 m. Tais pačiais metais įkurtas Nacionalinis atsakingo verslo tinklas (NAVĮT).  2013 m. tinklui pirmininkauja AB LESTO.