2014 m. lapkričio 17 d.

Apie socialinę atsakomybę – „Laisvojoje bangoje“

Lietuvoje vis dažniau girdimos kalbos apie įmonių bei organizacijų socialinę atsakomybę, daugėja labdaringų akcijų, verslo iniciatyvų visuomenėje. Nepaisant to, dalis ekspertų tvirtina, kad Lietuvos verslas vis dar nesuvokia tikrosios socialinės atsakomybės.

Esą dalis verslininkų ir darbdavių tai įsivaizduoja tik kaip priemonę pardavimams didinti arba dar vieną progą pasireklamuoti. Tiesa, užsimenama ir tai, kad pati Lietuvos visuomenė leidžia verslui elgtis neatsakingai ir už tai jo niekaip nebaudžia.

Toks buvo laidos radijo „Laisvoji banga“ laidos „Naktigonė“ anonsas, kurioje dalyvavo LAVA Tarybos narė Vaiva Bražionytė.

LAVA nuosekliai siekia stiprinti atsakingos veiklos vertės suvokimą ir vertinimą visuomenėje, versle, tarp institucijų.

Pasirodo net ir vakariniai pašnekesiai gali sulaukti didelio susidomėjimo bei klausytojų klausimų. Vienas paskambinęs klausytojas išsakė nuomonę, jog tik įmonės vadovai gali kalbėti apie socialinę atsakomybę versle, nes jie yra įmonės lėšų valdytojai.

Šis pasamprotavimas privertė dar kartą susimąstyti, kaip kokiu siauru socialinės atsakomybės suvokimu vadovaujamės. Dar nesuprantame, jog apie socialiai atsakingos veiklos principų diegimą įmonėje turi ir gali kalbėti visi: darbuotojai, klientai, vartotojai.

Socialinė atsakomybė įmonėje yra visų suinteresuotų šalių strategija ir procesas, į kurį jos yra įtraukiamos.

Kita vertus, norisi pasakyti, jog dalintis patirtimi bei savo įmonėse turimais gerosios praktikos pavyzdžiais gali ir įmonės darbuotojai. Juk darbuotojas, atstovaujantis įmonę, kuri Lietuvos nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimuose net du kartus buvo išrinkta „Metų darboviete“ yra puikus pavyzdys, kaip įmonė gali užtikrinti visapusiškai komfortiškas darbo sąlygas, kad darbuotojai norėtų apie tai kalbėti.

Savo įmonės praktiniais socialinės atsakomybės pavyzdžiais bei patarimais dalinosi ir kitas LAVA narys – UAB „Pakmarkas“ vadovas Virginijus Gumbaragis.

Šiuos ir kitus klausimus LAVA atstovė bei laidos vedėjas Paulius Stonis aptarinėjo laidoje „Naktigonė“, kurios įrašą galite pasiklausyti čia: http://www.laisvojibanga.lt/naktigone-2014-11-10/

LAVA inf.