2015 m. rugsėjo 16 d.

NARIŲ NAUJIENOS: VDU trečąkart iš eilės – tarp 800 geriausių universitetų

Rugsėjo 15 dieną buvo paskelbtas šių metų pasaulinis universitetų reitingas „QS World University Rankings 2015/2016“, į kurį pateko keturi Lietuvos universitetai, tarp jų – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

VDU ir toliau išliko tarp 800 elitinių pasaulio aukštųjų mokyklų, išrenkamų iš apie 2,5 tūkst. stipriausių aukštojo mokslo institucijų.

Reitinge VDU įvertinta kaip institucija, vykdanti daug tyrimų ir stipriai sukoncentruota į savo stipriąsias mokslo sritis.

Gerai įvertinti yra ir tokie VDU aspektai kaip dėstymas, infrastruktūra ir socialinė atsakomybė.

„QS World University Rankings“ laikomas vienu autoritetingiausių aukštųjų mokyklų vertinimo reitingų. Iš kitų reitingavimo sistemų ši išsiskiria tuo, kad stengiasi parodyti universiteto visumą – ne tik mokslo rezultatus ir produkciją, bet ir organizacijos kultūros, inovacijų, universiteto atvirumo ir prieinamumo skalę, studento santykio su dėstytojais vertinimą.

Kartu su reitingu paskelbtame „QS Stars“ universitetų vertinime žvaigždutėmis VDU taip pat išlaikė bendrą dviejų žvaigždučių įvertinimą, o už prieinamumą (stipendijos, sąlygos neįgaliesiems, lyčių pusiausvyra, socialinė parama ir t. t.) – kaip ir praėjusiais metais surinko aukščiausius balus – penkias žvaigždutes iš penkių galimų.

Taip pat labai gerai (4 iš 5 žvaigždučių) įvertintas ir universiteto tarptautiškumas, ypač bendradarbiavimas tyrimų srityje, studentų mobilumas.

Pasak VDU mokslo prorektorės prof. dr. Julijos Kiršienės, išsaugota stabili pozicija „701+“ liudija apie didelį VDU konkurencingumą.

„Kadangi į šį reitingą patenka vos keli procentai viso pasaulio aukštųjų mokyklų, būti tarp 800 geriausiųjų yra nemažas pasiekimas. Net išsilaikymas toje pačioje pozicijoje laikytinas reikšmingu, kadangi konkurencija tarp aukštojo mokslo institucijų pasaulyje yra milžiniška ir vis didėja“, – teigia prorektorė.

Į reitingą pateko 4 Lietuvos, 2 Estijos ir 1 Latvijos universitetas. „QS World University Rankings“ kasmet išskiria ir atskirai sureitinguoja tik 800 elitinių pasaulio aukštųjų mokyklų, tarp kurių patenka ir Vytauto Didžiojo universitetas.

Pagal Vytauto Didžiojo universiteto pranešimą spaudai, VDU foto (R. G.)

2014  m. Universitetas  tapo  didžiausios  savanoriškos  socialinės  atsakomybės  iniciatyvos  JTO „Pasaulinis susitarimas“ dalyviu bei įstojo į Lietuvos atsakingo verslo asociaciją (LAVA), kuri yra ir formali organizacija, ir oficiali „Pasaulinio susitarimo“ atstovybė Lietuvoje.

VDU 2014 m. veiklos ataskaita