2015 m. spalio 08 d.

LESTO projektas „Darni mokykla“ pelnė Švedijos verslo apdovanojimą

Ketvirtadienį, spalio 8 d. iškilmingoje Švedijos verslo apdovanojimų ceremonijoje (Swedish Business Awards 2015) metų socialinės atsakomybės iniciatyva paskelbtas LESTO inicijuotas projektas „Darni mokykla“.

Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje vykusioje iškilmingoje ceremonijoje apdovanojimą laimėtojams įteikė Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Partnerystė

Didžiausios šalyje energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdoma elektros skirstymo bendrovė LESTO edukacinį projektą „Darni mokykla“ įgyvendino kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo centru (LVJC).

Projekto  tikslas – skatinti ugdymo įstaigų bendruomenes taupiai naudoti energijos išteklius ir tausoti aplinką.

Projektas vyko 2014-2015 m.

Svarbiausias – pokytis galvoje

„Labai džiaugiuosi, jog mūsų pastangos skatinti socialiai atsakingą veiklą įvertintos šiuo svarbiu apdovanojimu. Kartu tai mus įpareigoja ir toliau tęsti socialinės atsakomybės projektus ir aktyviai dalyvauti piliečių švietime saugaus ir racionalaus elektros energijos vartojimo klausimais.Kartais atrodo, kad norint pagelbėti mus supančiai gamtai, reikia imtis grandiozinių projektų, bet iš tiesų svarbiausia – kad pokytis įvyktų kiekvieno galvoje," – sakė Aidas Ignatavičius, LESTO generalinis direktorius.

Pasak jo, pradėję nuo savęs, nuo šeimos, dar būdami darželyje ar mokykloje, lengviau pakeisime ir visuomenę.

Šiemet „Darnios mokyklos“ projekto dalyviai išradingais būdais sumažino mokyklos bendruomenės daromą neigiamą poveikį aplinkai.

Kai kurie mokytojai, taupydami elektrą, arbatą pradėjo gerti vienu metu, o pakeliui gyvenantys į mokyklą ir iš jos vykti tuo pačiu automobiliu.

Projekto „Darni mokykla“ dalyviai

Pirmąją programos užduotį – ekologinio pėdsako tyrimą – atliko 70 programoje dalyvavusių ugdymo įstaigų, o visus metus pokyčius, leidžiančius sumažinti ekologinį pėdsaką, diegė ir įgyvendino 17 mokyklų.

2015 metų balandžio mėnesį įvyko baigiamasis renginys, kuriame apdovanoti komisijos atrinkti geriausius rezultatus pasiekę ir kūrybiškiausi dalyviai.

Projekte dalyvavusios mokyklos įvertino, kokį poveikį jos daro supančiai aplinkai (kokį ekologinį pėdsaką palieka) ir per metus šiuos rodiklius kaip įmanoma pagerinti.

Ekologinį pėdsaką mokyklos matavo pagal 7 kriterijus: elektros energijos, šiluminės energijos, vandens ir maisto suvartojimą, išmetamų atliekų kiekį, transporto ir mobilumo poreikius bei aprūpinimą darbo priemonėmis.

LESTO yra LAVA narė, Jungtinių Tautų inicijuoto „Pasaulinio susitarimo“ (angl. Global Compact) narė ir teikia kasmetinę Pažangos ataskaitą, parengtą remiantis susitarimo principais bei JT „Pasaulinės ataskaitų rengimo iniciatyvos“ (angl. „Global Reporting Initiative“, GRI) gairėmis.

Pagal LESTO pranešimą, LESTO foto