2016 m. sausio 27 d.

Lietuva 7 vietomis pakilo korupcijos suvokimo indekse

2015 m. „Transparency International“ (TI) Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime Lietuvai skirtas 61 balas iš 100 galimų ir 32 vieta 168 šalių sąraše. Pernai Lietuva gavo 58 balus ir užėmė 39 vietą iš 174 valstybių.

KSI kaip ir 2014 metais vėl pirmauja Danija, surinkusi 91 balą. Paskutiniai sąraše yra Šiaurės Korėja ir Somalis (po 8 balus). Estijai skirta 70 balų ir 23 vieta (pernai – 69 balai ir 26 vieta), Latvijai – 55 balai ir 40 vieta (pernai – taip pat 55 balai ir 43 vieta), Lenkijai – 62 balas ir 30 vieta (pernai – 61 balas ir 35 vieta).

Tai yra vienas garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, parodantis, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją.

Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi šimto balų skalėje nuo nulio iki 100, kurioje 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 100 – labai skaidrią valstybę. Korupcijos mastą viešajame ir politikos sektoriuose vertina įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai.

„Matome, jog, verslininkų nuomone, korupcijos lygis Lietuvoje mažėja, korupcija ne taip trukdo verslui. Tačiau ekspertai pažymi, kad politikai ir valstybės tarnautojai turi geriau atsiskaityti visuomenei, o priimti įstatymai neveikia. Tad mūsų svarbiausi namų darbai yra aiškūs. Turime praskaidrinti lobistinę veiklą bei galų gale iš esmės pagerinti viešųjų paslaugų kokybę“, – sako „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus teigimu, Lietuvos pažangą lėmė teisingi antikorupcinės politikos prioritetai, efektyvus teisėsaugos darbas ir antikorupcinio sąmoningumo didėjimas: „Vis daugiau žmonių nenori taikstytis su korupcija. Per pastaruosius 10 metų dvigubai padaugėjo žmonių, kurie neduotų kyšio. Ypač svarbu, kad verslo atstovai rodo norą ir ryžtą nepateisinti korupcijos. STT skatins ir padės diegti visas antikorupcines iniciatyvas, kuriančias skaidrią verslo aplinką tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tai ne tik prisidės prie KSI gerėjimo, bet ir Lietuvos strateginio tikslo – tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare“.

Nustatant Lietuvos 2015 m. KSI remtasi aštuoniais šaltiniais: 1. Bertelsmann Foundation Transformation Index; 2. Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Indicators; 3. IMD World Competitiveness Yearbook; 4. Political Risk Services International Country Risk Guide (ICRG); 5. World Economic Forum Executive Opinion Survey (EOS); 6. Economist Intelligence Unit. Country Risk Ratings; 7. Global Insight Country Risk Ratings; 8. Freedom House Nations in Transit.

Transparency International Lietuvos skyriaus ir STT informacija.

Su TI tyrimo pristatymu galite susipažinti čia.

Korupcijos suvokimo žemėlapis 2015 (šaltinis: http://www.transparency.org/cpi2015):