2016 m. gruodžio 09 d.

Tarptautinę Antikorupcijos dieną paskelbta skaidrumo priemonė verslui

Šiandien, tarptautinę Antikorupcijos dieną, Specialiųjų tyrimų tarnyba pristatė Antikorupcijos vadovą verslui (AVV), kuris, netrukus perkeltas į elektroninę svetainę, kaip tikimasi, bus patogus ir naudingas įrankis verslui, siekiančiam efektyvios prevencijos korupcijai. Vadovas pristatytas gruodžio 9 d. Klaipėdoje vykusioje konferencijoje „Viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimas kovoje su korupcija“ bei per Nacionalinę LRT televiziją, „Labo ryto" laidoje.

AVV parengtas Specialiųjų tyrimų tarnybos iniciatyva, pagal Nacionalinę kovos su korupcija 2015–2025 metų programą.

Jį rengiant prisidėjo Lietuvos atsakingo verslo asociacijos (LAVA), AB DNB banko, UAB „Ernst & Young Baltic“, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Teisingumo ministerijos, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, Nacionalinės antikorupcijos asociacijos, „Baltosios bangos“, UAB „Algoritmų sistemos“ atstovai, skirtingų sričių ekspertai, atsižvelgta į viešojo ir privataus sektoriaus patirtį, kovojant su korupcija, įžvalgas ir pastabas.

Rengiant šį vadovą panaudota geriausia Lietuvos ir užsienio šalių praktika, kurią taikydamos verslo įmonės galės atsakingai plėtoti savo veiklą ir diegti įvairias skaidrumo priemones, pavyzdžiui: kurs ir diegs etikos ir elgesio kodeksus, dovanų ir reprezentavimo, labdaros ir paramos, interesų konfliktų valdymo ir lobistinės veiklos tvarkas, korupcijos rizikos nustatymo ir valdymo, verslo partnerių patikimumo procedūras, skatins darbuotojus ir sudarys jiems galimybes pranešti apie korupciją.

„Tikimės, kad tai bus ne formalus dokumentas, o patogus įrankis verslui, kuris realiai prisidės prie korupcijai nepalankios aplinkos verslo įmonėse kūrimo. Nėra vieno universalaus sprendimo, kaip sumažinti korupciją, todėl Antikorupcijos vadovas verslui palieka teisę pačiam nuspręsti, kiek ir kokių korupcijos prevencijos priemonių jam reikia“, – sako Specialiųjų tyrimų tarnybos Korupcijos prevencijos valdybos vadovas Romualdas Gylys.

Antikorupcijos vadovas lietuvių ir anglų kalbomis bus pristatytas verslo atstovams, investuotojams. Jo iniciatorė – STT – planuoja jau kitų metų pradžioje 5 didžiuosiuose šalies miestuose surengti susitikimus su verslininkais ir plačiau aptarti Antikorupcijos vadovo verslui taikymo galimybes.

„Šis vadovas parengtas dalijantis geriausiomis verslo praktikomis, svarbiausias jo tikslas – korupcijos prevencija ir rizikų mažinimas. Kaip atskleidžia paskutinis „Transparency International“ tyrimas, Lietuvoje tik 15-ai procentų gyventojų yra priimtina pranešti apie kyšininkavimą. Mes tikime, kad šis vadovas prisidės ir prie kultūrinio pokyčio, – padės keisti visuomenės nuostatas, augins pilietiškumą“, – sako LAVA direktorė plėtrai Renata Gaudinskaitė.

Parengto vadovo elektroninę versiją kiekviena skaidrumo savo veikloje siekianti įmonė ar organizacija jau greitai galės surasti specialiai tam sukurtoje svetainėje. Šios svetainės lankytojai galės užduoti rūpimus klausimus vadovo ekspertams ir sulaukti jų komentaro, dalyvauti diskusijose, keistis gerąja praktika ir patirtimi, o ateityje – sužinoti aktualias naujienas, tyrimų tendencijas kovos su korupcija srityje ir t. t. Vykstant svetainės sukūrimo darbams su Antikorupcijos vadovo verslui turiniu galima susipažinti čia.

Kartu su partneriais STT parengė ir Antikorupcijos vadovo viešajam sektoriui projektą, į kurio rekomendacijas taip pat jau galima atsižvelgti.

Pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos pranešimą
Daugiau informacijos: